Project Description

Lvk1‘Productie mag nooit stilvallen’

Het contrast is groot. Het moderne kantoor van Unilever bestaande uit glas en staal van architect Chris de Jonge hangt als het ware over de oude margarinefabriek, die is opgetrokken uit bakstenen en wordt gekenmerkt door sierlijke klokgeveltjes. Het zorgt in combinatie met de Willemsbrug en De Hef voor een bijzonder plaatje aan het Rotterdamse Oranjeboomplein. Eentje vol met nostalgie, want in de fabriek uit 1891 – toen van ondernemer Simon van den Bergh – wordt al meer dan honderd jaar margarine gemaakt.

Louis van Krimpen werkt als maintenance en utilitymanager al vele jaren aan het welzijn van het gebouwencomplex van Unilever. ,,Het ergste wat een fabriek kan overkomen is lekkage aan het dak. Het kan dan heel onveilig worden, waardoor tevens de productie stil kan vallen en dat is uit den boze. We maken aan de Nassaukade margarine en pindakaas in miljoenen kuipjes en potten. De productie draait 24 uur per dag. Alleen op zon- en feestdagen staat het even stil en dat zijn dus de momenten om onderhoud en reparatie te plegen. Of iets te vernieuwen of aan te passen.’’

Unilever heeft een uitgebreide technische afdeling, die zich hoofdzakelijk richt op het onderhoud van de productiemiddelen. Voor het onderhoud aan gebouwen en terreinen wordt gebruik gemaakt van aannemers, zoals schildersbedrijf N. van der Ham uit Rotterdam. Unilever werkt vooral met vaste partners.

,,Wij produceren voedingsmiddelen en dat betekent dat we de hoogste eisen stellen aan de partijen met wie wij werken en wie we in de fabriek toelaten. Er gelden strenge hygiëne en veiligheidseisen. Niet alleen voor het welzijn van de mensen in de fabriek, maar ook om te voorkomen dat er iets misgaat bij de productie van onze producten. Je kunt bijvoorbeeld geen lekkage aan het dak repareren als er volop geproduceerd wordt’’, vertelt Louis van Krimpen.

,,Aannemers moeten deze werkzaamheden hoofdzakelijk in het weekeinde of op feestdagen verrichten. ,,Wij deden de grote werkzaamheden vaak met Pasen of Pinksteren, want dan was de fabriek twee dagen achter elkaar dicht. Het is altijd een uitdaging geweest om deze fabriek nooit stil te laten vallen. Sommige opstallen zijn meer dan honderd jaar oud. De fabriek is niet in één keer gebouwd. Het is een continu proces geweest. Het is eigenlijk een lappendeken. Onze aannemers moeten daarom flexibel, betrouwbaar, inventief en heel goed zijn.’’

Onderhoud
Louis van Krimpen: ,,Het bedrijf N. van der Ham wordt door ons niet alleen ingehuurd voor schilderwerk, maar ook voor metaalconservering en onderhoud van het beton. Zij weten precies wie ze van hun werknemers naar ons toe kunnen sturen. We hebben een bepaald budget om ervoor te zorgen dat het gebouw in een goede staat blijft en dat de productie altijd kan doorgaan. Voor mij is dat laatste elke dag een nieuwe uitdaging, want je begrijpt dat er aan een fabriekspand uit 1891 met allerlei aanbouwen en aanpassingen en waar 24 uur per dag wordt geproduceerd wel eens iets mankeert. Gelukkig kan ik terugvallen op partijen als N. van der Ham. Bedrijven die direct met goede mensen klaar staan om een probleem goed en adequaat op te lossen.’’

Project Details

  • OpdrachtgeverUnilever Bestfoods Nederland bv